Internet? dat is toch die blauwe E

Map of the World Wide Web

Voor veel gebruikers is het begrip “Internet” iets ongrijpbaars en ze kennen het eigenlijk maar in één verschijningsvorm: het World Wide Web. De verzameling van web sites die je kunt door zoeken dankzij Google. Dat kunnen ze doen door die blauwe E op hun bureaublad te klikken en dan naar hun bekende sites toe te gaan. Voor de meeste mensen is dat voldoende, maar er kan zo veel meer.

Internet is meer dan WWW

Het World Wide Web is een belangrijke gebruiker van het Internet. Het Internet is in feite een uitgebreid netwerk van netwerken van aan elkaar gekoppelde computers. Daardoor kan er allerlei electronisch berichtenverkeer plaats vinden over de gehele wereld.

Een voorbeeld van dat berichtenverkeer is het web, maar ook email, chat en diensten als Twitter gaan via het Internet. Ook kan er gebeld worden via Internet (via voip diensten, zoals Skype).

Zoeken op Internet is meer dan Google

Als je iets zoekt dan ga je naar Google, daar kun je het vinden. Dat lukt ook erg vaak. Ze zijn er erg goed in. Maar ze zijn niet de enige zoekmachine op het web. Zo is er al heel lang Yahoo! en Microsoft heeft sinds enige tijd Bing.

Met al deze zoekmachines kan gezocht worden naar websites of pagina’s, maar ook plaatjes of kaarten kunnen worden gevonden. Tip: Probeer ook eens de geavanceerde zoekmethoden om de resultaten te verfijnen.

Google is meer dan Zoeken op Internet

Googlen is al een officeel werkwoord geworden met betekenis ‘zoeken op Internet’, maar Google biedt nog veel meer. Zo heeft Google al heel lang een hele goede online email service, Gmail en ook is er de online office toepassing Google Docs met een tekstverwerker, spreadsheet en presentatie programma. Een office toepassing is bijna niet meer nodig.

Daarnaast biedt Google nog veel meer en zijn ze ook actief op het gebied van software en hardware.

Maar ook Yahoo! en Microsoft bieden meer op het Internet

Ook Yahoo! en Microsoft bieden nog meer dan alleen een zoekmachine. Ook daar kun je tercaht voor online email en online office toepassingen en bijvoorbeeld chat programma’s.

Internet is meer dan een blauwe E

Veel mensen klikken op de blauwe E en gaan het Internet op. Die blauwe E is het icoon van Internet Explorer. Internet Explorer is een zogenaamde browser waarmee websites kunnen worden bekeken. Internet Explorer wordt standaard meegeleverd met Windows en daardoor heeft het in het verleden een enorm marktaandeel veroverd (tot meer dam 95%). Mede dankzij uitspraken van de Europese Commissie is daar een einde aangekomen. Concurrerende browsers krijgen nu meer mogelijkheden om zich te presenteren.

Door het enorme marktaandeel was er voor Microsoft jaren lang geen aanleiding om updates te maken voor Internet Explorer. Dit hield veel van de ontwikkelingen op het World Wide Web tegen. Door de opkomst van goede en geavanceerde alternatieven is Microsoft de laatste paar jaar min of meer gedwongen om weer verder te gaan met de ontwikkeling van hun browser.

Maar het is een inhaalrace waaraan ze nu deelnemen.

Alternatieve browsers die op dit moment de toon aangeven:

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Opera
  • Apple Safari

Deze brengen alle in hoog tempo updates uit die steeds meer van de huidige web standaarden ondersteunen waardoor websites steeds meer kunnen en voor de gebruiker een betere ervaring kunnen bieden.

Roho Products ontwikkelt web sites die op zo veel mogelijk van de moderne browsers bruikbaar zijn, waarbij de wat oudere versie van de browsers misschien een iets ander uiterlijk hebben, maar wel bruikbaar zijn.

Roho Products adviseert om gebruik te maken van de nieuwste versies van de browsers, uit het oogpunt van veiligheid en gebruiksgemak. Ook adviseert Roho Products om één van de bovenstaande alternatieve browsers te gebruiken omdat die vooralsnog superieure prestaties leveren t.o.v. Internet Explorer.

Reblog this post [with Zemanta]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *